Sensodetect
Vi är experter på aktiehandel!
  • Hem
  • Kontakta
  • Om oss
  • Blogg
    • Ekonomiska tillväxten
    • Börs och ekonomi
  • Sitemap
business-coffee-2-1573106-1280x960.jpg

Börsras på grund av corona

sensodetect 19/08/2020 Börs och ekonomi

På börsen handlar man med aktier i olika företag och aktiernas värde styrs i mångt och mycket av företagens lönsamhet, framtida utvecklingsplaner och arbetsförhållandena på företaget. När ett företag går med större vinst än väntat så ökar aktievärdet och likaså när ett företag presenterar ett sämre resultat så minskar aktievärdet istället. När ett börsnoterat företag går riktigt dåligt så rasar företagets aktiekurs, vilket dock inte påverkar börsen överlag speciellt mycket. Men när många företag samtidigt går dåligt, som exempelvis då det inträffar en pandemi som corona, så inträffar ett börsras som ofta leder till att aktierna på börsen tappar astronomiska summor i värde.

När börsen vänder och då aktierna åter igen börjar stiga i värde efter ett börsras så finns det anledning att fira. Det gör man bäst genom att bjuda sina affärskollegor eller vänner på en god tårta som man kan köpa på din tårta hemsida där man finner ett stort utbud av specialtillverkade tårtor. En tårta kan också vara gott att trösta sig med om man för tillfället upplever ett större ras i sin egen aktieportfölj. Men det kan vara bra att känna till att då situationen är under kontroll och då företagen kommer igång med sina verksamheter igen så kommer aktievärdena att stiga igen, även om det kan ta lite tid.

När det inträffar ett börsras

Börsras brukar bero på större världsomfattande händelser som exempelvis att ett krig utbryter i den världsdel som en börs är aktiv. Ett börsras kan också ske då större naturkatastrofer inträffar eller då stora banker går omkull. En global pandemi som corona orsakar stora problem i samtliga länder runt om i världen och påverkar också aktiebörser över hela världen. Bara i Sverige rasade börsen med hela 11,1 procent den 12:e mars, vilket är det största börsraset i Sveriges historia. Likadant såg det ut hos andra börser runt om i världen.

När corona klassades som en pandemi så var det ett stort antal länder som införde hårda restriktioner för att minska smittan. Restriktionerna ledde till att många företagsbranscher blev tvungna att stänga igen fabriker, skolor, butiker, restauranger, resebyråer, flygbolag och många andra branscher. När stora företag stänger ned sina verksamheter så blir många personer arbetslösa samtidigt. Det leder också till att företagets budgeterade vinster uteblir. Många företag har också tvingats i konkurs eftersom de inte klarat av att gå runt då de haft stängt för att förhindra att folk blev smittade av corona.

Det är flera tusen stora företag som är noterade på börser som har tvingats att helt eller delvis stänga ned sina verksamheter. Det har lett till att lönsamheten har uteblivit och istället så har det uppstått stora förluster. Det finns också börsnoterade företag som har gått omkull på grund av corona vilket innebär att hela företagets börsvärde försvinner helt och hållet. När många börsnoterade företag samtidigt har problem med lönsamheten så minskar dessa företags aktier i värde. Det leder till att det uppstår ett börsras som innebär att hela börsens värde minskar med stora summor.

Screenshot 2020-04-16 at 02.02.47.png

Jämför och spara pengar

sensodetect 17/04/2020 Okategoriserade

Svenska folkets utgifter består till den största delen av bostadens utgifter, mat och transportkostnader. Därför kan det vara fördelaktigt att försöka minska sina fasta kostnader som gäller exempelvis bostadslån eller övriga lån, elavtal och hemförsäkringar. Genom att jämföra sina alternativ kan man spara mycket pengar som man kan lägga på roligare saker.

Har du lån på en bil, båt, bostad eller något annat som kostar dig mycket pengar varje månad kan det vara bra att se över om du kan jämföra och kanske omförhandla lånet till bättre villkor. Har du ett gammalt elavtal som du aldrig förhandlat om, kan det vara hög tid att se över om du kan skaffa ett bättre och billigare elavtal som kan göra elräkningen billigare. Är din hemförsäkring verkligen så bra och billig som den kan vara eller finns det möjlighet till ett bättre och billigare alternativ?

Jämför dina lån

Att jämföra lån är alltid bra för att se till så att du får det bästa låneerbjudandet för dig. Många går via sin bank för att få eller omförhandla sina lån, men det är inte säkert att din bank kommer ge dig marknadens bästa låneerbjudande bara för att du råkar vara kund där. Ta saken i egna händer –läs mer om det online och gör en egen jämförelse av lån över nätet. Ju mer kunskap du får om vilka lån och erbjudanden som finns, desto mer pengar kommer du att spara. Du behöver inte vara expert på lån eller spendera mycket tid på att leta och jämföra olika lånegivare, eftersom det finns hemsidor som sammanställer den typen av information åt dig och ger dig en bra överblick.

Jämför dina elavtal

Långt ifrån alla jämför sina elavtal, men det är något som kan vara väldigt gynnsamt rent ekonomiskt. Precis som det finns hemsidor som jämför dina låneerbjudanden finns det hemsidor som sammanställer och jämför elavtal. Ta god tid på dig och jämför elavtalen i lugn och ro. Skulle du trots allt inte bli nöjd med ditt nya elavtal i slutändan kan du alltid byta – det är inte så svårt som man kan tro. Undersök gärna om det är ett fast eller rörligt elavtal som passar dig bäst och vilken typ av el du vill ha – alltså vilken källa du vill att elen ska komma ifrån – exempelvis förnybar energi, kol och kärnkraft. Det kanske inte är det billigaste alternativet du föredrar att ha som elkälla eller vice versa.

Jämför din hemförsäkring

Hemförsäkringar är bra att ha, men det går att pressa ner priset på sin hemförsäkring utan att behöva kompromissa på hemförsäkringens villkor. Därför finns det egentligen ingen anledning att ha en dyrare hemförsäkring än nödvändigt. Om det finns något som är extra viktigt för dig att hemförsäkringen ska täcka är det så klart något som du bör se över, men över lag liknar de flesta hemförsäkringar varandra gällande villkor och täckning. För att få en bättre överblick över vilka alternativ som finns att välja på kan du ta hjälp av hemsidor online som sammanställer och jämför olika hemförsäkringar.

euro-1239813.jpg

Hur kreditupplysningar fungerar

sensodetect 10/10/2019 Börs och ekonomi

När man ansöker om lån gör låneföretagen en kreditupplysning, vanligtvis görs denna kreditupplysning hos upplysningscentralen som förkortas UC. En kreditupplysning görs alltid när man ansöker om lån, oavsett storlek. En kreditupplysning kan även kallas för en kreditprövning och det är något som exempelvis bankerna gör på en person för att se vilken riskbedömning som kunden har. Denna riskbedömning visar hur stor ekonomisk möjlighet personen som ansöker om ett lån har att betala de olika avgifterna som tillkommer, exempelvis räntor och amortering.

En Kreditupplysning visar även om man har eller någon gång inom de senaste månaderna har haft en betalningsanmärkning. När en långivare ser at man haft en betalningsanmärkning är det många som väljer att ge avslag på låneansökan. Dock anser en del ekonomer att detta är fel då en betalningsanmärkning inte behöver betyda att man är en dålig kund. Det är exempelvis många som har betalningsanmärkningar för att de helt enkelt glömt bort att betala en faktura och inte för att de har det dåligt ställt ekonomiskt. Således har detta kommit att innebära att det finns företag som beviljar lån trots att kunderna har betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningar kan påverka kreditvärdigheten

När företag ansöker om kreditupplysningar på olika personer så måste det finnas ett giltigt skäl. Deta på grund av att det kan påverka kunden negativt med för många kreditupplysningar. När man ska ansöka om ett lån är det inte ovanligt att man vill kolla runt hos olika kreditgivare för att se vem som har bäst villkor och ränta. För att dessa kreditgivare ska kunna svara på om dem kommer att kunna bevilja ett lån eller inte behöver de göra en kreditupplysning. Många banker och andra kreditgivare väljer således att göra denna kreditupplysning via UC. I sin tur kan detta vara negativt för konsumenter då ett stort antal kreditupplysningar ger en ett dåligt kreditbetyg. Ett dåligt kreditbetyg kan göra att man får avslag på sin låneansökan oavsett om man har det bra ekonomiskt.

Därför finns det kreditföretag som istället väljer att bevilja lån utan uc, dock betyder detta inte att de beviljar lånet utan att göra en kreditupplysning. Detta betyder endast att de inte gör sin upplysning hos UC, utan att de använder en annan aktör på marknaden. Således kan man ansöka om lån hos flera olika kreditgivare utan att det drabbar ens kreditbetyg.

Spara pengar och få färre kreditupplysningar

En generell rekommendation är att samla sin lån så att man inte har flera olika små lån. Detta eftersom man i sin tur kan förbättra sin kreditvärdighet. Det är även rekommenderat att göra detta eftersom det kan hjälpa en person att sänka sina räntekostnader. Således kommer man att kunna spara mer pengar.

På så sätt kan man aktivt undivika att få flera kreditupplysningar. Detta genom att använda en kreditgivare som tillåter en att samla sina lån och krediter. I dagsläget finns det en mängd olika hemsidor som tillåter en att jämföra vilka kreditgivare som har bäst villkor. På detta sätt får man endast en kreditupplysning gjord på sig och kreditvärdigheten försämras inte lika mycket som om fem olika kreditgivare gör vars en kreditupplysning på en.

Pengar på burk

Nyfiken på aktier?

sensodetect 09/09/2019 Börs och ekonomi

Nyfiken på aktier?

Kanske har du en önskan om att investera i aktier men känner dig osäker på hur man går tillväga eller är rädd
att förlora summan du investerat på grund av okunskap. Kanske är det också så att du saknar tillgångar att
investera. Det sistnämnda är dock inget hinder idag.

Hur får jag kapital?

Det är lätt att tänka att investering i aktier enbart är för dem som har en större summa sparat och som man
dessutom har råd att förlora. Vi vill understryka att aktier är för alla och att det idag finns lösningar för alla. Till
exempel kan du låna pengar hos Advisa.se där du på ett mycket enkelt sätt kan samla dina befintliga lån,
krediter och avbetalningar inför en aspirerande aktiekarriär och därmed sänka dina månadskostnader. Som
exempel kan nämnas familjen Sanati, i Advisas pågående reklamkampanj, som genom att samla sina lån hos
Advisa minskade sin månadskostnad med så mycket som 5 200 kronor. Pengar som skulle kunna användas
för investering i aktier. Väljer du att samla dina lån hos Advisa för att få pengar “över” rekommenderar vi att du,
som alltid, bör hålla återbetalningstiden på dina lån så kort som möjligt för att minimera risken att räntan höjs.
Aktiemarknaden kan tyckas vara en djungel för den som inte är insatt i ämnet. Låt inte det skrämma dig, det
finns enkla sätt att lära sig mer om investering i aktier. Att nå 5-6 procent i avkastning per år är något alla kan
göra, förkunskaper eller inte. Naturligtvis finns även fallgropar som du bör undvika. Därför ger vi dig nedan ett
antal konkreta tips på vad du bör tänka på innan du investerar dina pengar i aktier.

Strategi, risk och konto

Att till sitt sparande välja aktier kräver en strategi. Självklart finns olika strategier och dessa växlar över tid på
grund av faktorer som till exempel konjunktur. Att lära sig grundprinciperna vad gäller värdepappershandel är
en bra grund att stå på. Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att man ska köpa aktier då de är billiga och sälja
då de står högt i kurs. För att kunna förutse sådana saker krävs att man lärt sig förstå börsens prissvängningar.
För att förstå dem behöver du information om det aktuella företagets framtidsutsikter som till exempel
kommande vinstutveckling. Naturligtvis är det också viktigt att se till företagets historik. En tidigare tydlig tillväxt
gör att sannolikheten till fortsatt lönsamhet är god. Detta är information du finner i det aktuella företagets
årsredovisning. Prissvängningar på börsen innefattar även så kallad marknadspsykologi vilken är mycket svår
att förutse. Med marknadspsykologi menar vi att en akties pris såväl kan öka som sjunka utan att faktorer i ett
bolag förändras. Är du ny inom aktiemarknaden rekommenderas i första hand investeringar i större och
väletablerade företag som är verksamma i branscher som kommer att bestå. Som exempel kan nämnas
transportmedel, konfektion och livsmedel. En investering i större företag och i en “trygg” bransch ökar dina
chanser till god tillväxt på din investerade summa. Är du otålig och inte har varken tid eller lust att skaffa dig
information på egen hand kan du få en hint om vad som är värt att satsa på genom media som kontinuerligt
uppdaterar dig. Ett annat tips för lyckade aktieköp är att sprida risken genom att köpa aktier i flera företag i
olika branscher och gärna regelbundet. Aktier kräver ett särskilt konto, till exempel ett så kallat
investeringssparkonto vilket är mest gynnsamt skattemässigt.

investing-2-1239031.jpg

Riskkapital – Vad är det?

sensodetect 24/06/2019 Börs och ekonomi

För dig som inte är insatt kan det vara svårt att veta vad riskkapital är för något. I korthet så är det ett förenat begrepp för sådant kapital som används som investering av en verksamhets egna tillgångar. Ett riskkapital omfattas av investeringar hos noterade och onoterade verksamheter, men vanligtvis används begreppet i samband med investeringar i onoterade firmor.

Riskkapital kopplar ihop verksamheter som behöver kapital med investerare som är kapitalstarka och är villiga att riskera kapital. Det finns till och med avhandlingar om detta som till exempel David von Laskowski and Charlotta Bay som har lyft fram riskkapitalets betydelse för företag. Det finns olika typer av riskkapital som uppfyller varierande funktioner under en verksamhets olika utvecklingsfaser. Riskkapital kan användas för att starta ett företag, under tillväxtfasen och extra pengar för ett företag som vill vidga sina vyer inom nya marknader.

Söka riskkapital

Det gäller att se till att du är förberedd genom att ha en affärsplan som är genomtänkt och där det framgår varför en investering kommer bli lönsam. I affärsplanen ska det också tydligt visa hur du tänkt göra din verksamhet framgångsrik och vilka personer som kommer sköta den, samt vad de har att erbjuda din affärsidé. Sedan gäller det att hitta investerare som är redo att satsa kapital i ditt företag.

Värdering av din verksamhet

I samband med att du behöver investerare behöver du och riskkapitalisten komma fram till hur mycket kapital som verksamheten kräver och när investeringen ska ske. Det behövs även göras en värdering av ditt företag och vad investerarens insats kan tänkas vara värd. Ert samarbete kommer regleras genom ett så kallat aktieägaravtal och där står vilka villkor som gäller mellan er.

Inför värderingen i ett företag tas det också upp vad din verksamhet har för avtal och skulder sedan tidigare. En riskkapitalist kommer alltid göra en genomgång av alla de avtal som du har gjort i ditt företag innan det görs en investering. Du kommer förhoppningsvis få ditt kapital inom två till sex månader.

Allt hänger på hur mycket som ska investeras och hur enkelt det är att bedöma projektet. En värdering påverkas av många olika saker, som bland annat hur mycket som redan har investerats i ditt företag. Det kan vara exempelvis vilka utgifter och arbetstider företaget har, samt vad verksamheten förväntas vara värt när riskkapitalisten tänker sälja sin företagsandel.

För- och nackdelar

Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med riskkapital. En av fördelarna är att du faktiskt får resurser till din verksamhet och på så vis förbättrar förutsättningarna för att utvecklingen ska gå snabbare för företaget. Dessutom slipper du betala ränta på kapitalet, samt du kan få goda råd och tips av riskkapitalisterna som har kontakter och kompetenserna för att hjälpa din verksamhet att utvecklas.

En nackdel är att i och med att du har en utomstående riskkapitalist minskas ditt inflytande över din verksamhet. Investeraren vill oftast ha en tillväxt som är snabb och som i sin tur ger avkastning. Dessutom kommer du behöver göra en regelbunden och omfattande rapportering vad som händer och hur det går i ditt företag.

hund.jpg

Aktier – hur fungerar det och vad ska man tänka på?

sensodetect 21/06/2019 Börs och ekonomi

Har du börjar intressera dig för aktier eller har du kanske precis kommit igång, men vill veta mer? Aktier har länge varit ett mycket omtalat ämne och orsaken till detta ligger främst i vad man faktiskt kan tjäna på det. Enkelt förklarat kan man säga att en aktie är en ägarandel som man kan köpa till sig. Aktier går att köpa i alla möjliga typer av företag och ger alltså aktieägaren en hel av vinsten om det går bra för företaget. I tidningar och media har man läst om människor som har blivit ekonomiskt oberoende just av att handla med aktier, men hur fungerar det egentligen och finns det något specifikt som man ska tänka på?

Olika typer av aktier

När man ger sig in på aktier kan det kännas som ett riktigt virrvarr av termer, begrepp och knepiga ord, men allt eftersom kommer man att lära sig, precis som många andra redan har gjort. Något som är bra att veta om är att det finns flera olika typer av aktier. Dessa går under namn som A-aktier, B-aktier, C-aktier och sedan preferensaktier. Det är främst A, B och C varianterna som man menar när man talar om aktier idag och det är alltså dessa som företag väljer att dela ut för allmänheten att ta del av.

Det finns en del skillnader mellan de olika aktierna och en del av detta handlar om hur mycket rättigheter du har när det är dags för bolagsstämma. Utdelningen har däremot sällan med valet av aktie att göra. Det är företaget själva som bestämmer hur aktierna ska delas upp och hur rättigheterna ska se ut, men det vanligaste är att människor med A-aktier är berättigade till mer.

Vad kostar det att handla med aktier?

Det är omöjligt att sätta ett exakt pris på vad en aktie kostar, eftersom aktiens kurs nästan ständigt är i rörelse. Vissa aktier är så pass dyra att man måste besöka https://lendify.se/lana-pengar för att finansiera aktien med ett lån och andra kostar bara några enstaka kronor. Det är säljaren och köparen som kommer överens om ett pris och det är också detta pris som då blir aktiekursen för tillfället. På internet finns det ett flertal guider och instruktioner om hur man steg för steg går tillväga om man vill börja handla med aktier. Ett vanligt missförstånd är att det är väldigt svårt, eftersom man omöjligt kan veta om det kommer att gå bra för en aktie eller inte. Som nybörjare kan det därför vara bra att inte fokusera alldeles för mycket på utdelningen, utan istället välja aktier i företag som man tror starkt på.

Tänk på att det alltid finns en risk med att handla med aktier. Bara för att en aktie har en historisk bra avkastning så är detta ingen garanti för att framtida utdelningar kommer att se likadana ut. Investerar du i värdepapper måste du också vara beredd på att värdet kan komma att minska och därför är det inte säkert att du får tillbaka det fullständiga beloppet du har investerat med.

bvfa-s-analytics-0022-960x540

Aktiemarknaden och ekonomisk tillväxt

sensodetect 20/05/2019 Ekonomiska tillväxten

Den ekonomiska utvecklingen består av en rad olika faktorer som får hjulet att snurra, vi kan bildligt talat säga att om det går fort går det bra och vice versa. Aktiemarknaden spelar en central roll för hela samhällets ekonomiska utveckling, vilket vi alla är en del av. Denna artikel handlar om relationen mellan aktiemarknaden och ett lands ekonomiska tillväxt utifrån BNP och aktiehandel. Nedan går vi igenom BNP, aktiemarknadens påverkan liksom vilken påverkan det som sker utanför aktiemarknaden har på den ekonomiska tillväxten.

BNP

BNP står för Bruttonationalprodukt och är ett begrepp som mäter storleken på ett lands ekonomi och gör att vi kan se skillnader över tid. Utslaget på samtliga av landets invånare används begreppet BNP per capita, något som används när vi talar om ett lands ekonomiska tillväxt. Sverige har under de senaste 60 åren haft både toppar och dalar. Under de år den ekonomiska tillväxten varit stark har produktionen av varor och tjänster varit hög och under dalarna har produktionen minskat, vilket bromsat in utvecklingen.

Aktiemarknadens påverkan

Eftersom företagen står för långt mer än hälften av de varor, tjänster och arbetstillfällen som skapas i Sverige är förhållandet mellan aktiemarknad och ekonomisk tillväxt lätt att förstå. Företagen som börsintroduceras söker investeringskapital från aktiehandlare för att kunna utveckla sina verksamheter. Aktiehandeln hjälper med andra ord till att öka produktion och arbetstillfällen. I tider då ekonomin är god handlas det mer med aktier och företagen får mer kapital vilket gynnar den ekonomiska tillväxten. Är tiderna sämre håller befolkningen i pengarna och varken investering eller konsumtion prioriteras, den ekonomiska tillväxten sjunker.

Ett ekonomiskt kretslopp

Som du säkert förstår när du läser detta är hela aktiemarknaden och den ekonomiska tillväxten beroende av varandra i ett sorts närande kretslopp. Den ena fungerar dåligt utan den andra. I Sverige har vi har vi sedan den globala finanskrisen 2008 haft en segdragen ökning av vårt BNP, mycket på grund av att exporten som rasade under krisen inte återhämtat sig tillräckligt mycket. Idag utgörs BNP av cirka 70 procent tjänster då produktionen av varor förflyttats utomlands. Med tjänster innebär de som exempelvis finns inom gruvindustrin och handels-, försäkrings- och fastighetsbranschen.

Utanför aktiemarknaden

Det finns även en marknad utanför den stora aktiemarknaden där handel och investeringar bedrivs. Dessa företag är de privata företagen som självmant valt att inte börsnoteras av olika anledningar. Exempel på sådana företag är Uber, AirBnB och Snapchat. En svensk motsvarighet är möbeljätten IKEA som förblivit privatägd av Kamprad familjen. I dessa företag investerar så kallade “privata investerare” stora summor pengar och givetvis genererar också dessa företag tjänster, produkter och arbetstillfällen. Så även utanför aktiemarknaden förekommer aktieinvestering och som gynnar landets ekonomiska tillväxt.

Sammanfattning

Den ekonomiska välfärden i ett land anges genom begreppet BNP, bruttonationalprodukt. Den ekonomiska tillväxten är beroende av en handel på aktiemarknaden som får företag att öka sin produktion, fortsätta sin utveckling och skapa arbetstillfällen för befolkningen. Är ekonomin stark och hushållen har det bra ekonomiskt ökar handeln både på aktiemarknaden och runt om i samhället. En svagare ekonomi gör att tillväxten bromsas då hushållen istället avvaktar med investering och konsumtion. Den ekonomiska tillväxten är med andra ord en del av- och beroende av handeln på aktiemarknaden.

Utveklilng-sedan-början-på-året

Relationen mellan börs och ekonomi

sensodetect 10/05/2019 Börs och ekonomi

Aktiemarknaden, eller börsen som den också kallas, är en viktig grund i alla länders ekonomi och kan ses som navet för det stora nationalekonomiska hjulet. En väl fungerande aktiemarknad är avgörande för att ett land ska fungera och sträcker sig längre än investering och avkastningar. I den här artikeln går vi igenom relationen mellan aktiemarknaden och svensk ekonomi och tar upp det grundläggande du behöver veta om börsen.

Varför finns börsen?

Det är ofta sagt att företagen är de viktigaste kugghjulen i samhället och när vi talar om aktiemarknaden blir detta bekräftat. Aktiemarknaden finns nämligen till för att bolag ska kunna få in nytt kapital för att utveckla sina verksamheter. Detta innebär för bolagen att skapa nya produkter, bedriva forskning eller annat som för bolagens affärsidéer framåt. Bolagen erbjuder då ett mindre delägarskap i företaget i utbyte mot kapital.

Den som blir delägare i bolaget (vilket kan vara vem som helst) får då ett värdebevis, en aktie, som representerar ett visst ekonomiskt värde. Försäljningen sker på en kontrollerad plattform kallad aktiemarknad. Aktien kan sedan när som helst säljas till någon annan som önskar bli delägare. Företaget behåller på så sätt sitt nya kapital, det är bara ägaren till värdepappren som skiftar.

Vilken nytta medför denna handel?

Att bolag kan få in nytt kapital genom aktieägare säkerställer att verksamhetens utveckling går framåt. I ett större perspektiv innebär detta att fler jobb skapas när verksamheter växer och att skatten till staten ökar genom att fler arbetar. Verksamheten i sig kan också ge mer konkret nytta i form av tekniska innovationer, mer forskning som leder till genombrott och ökade produktioner av varor.

Med andra ord bidrar de stora aktiebolagen till den svenska ekonomin på många sätt, både direkt och indirekt. Dessutom ger bolagen i sin tur en investeringsmöjlighet till gemene man att placera sparkapital som har chans att växa i deras bolag. Går det bra för bolaget ger aktierna en årlig procentuell avkastning. En investeringsmöjlighet som är extra attraktiv, då sparräntan på vanliga bankkonton sedan länge är mer eller mindre obefintlig.

Bolag vill för det mesta börsnoteras

På Stockholmsbörsen finns runt 300 olika aktiebolag registrerade och som du kan handla med genom aktier. De allra flesta bolag vill bli börsnoterade, då det är en stämpel som ger bolaget hög trovärdighet. Detta genom att de bevisat sig värdiga att befinna sig på aktiemarknaden, vilket är långt ifrån en självklarhet för alla bolag. Förutom att få in kapital möjliggör det också för befintliga ägare att sälja sina aktier.

Detta frigör deras kapital som fram tills dess varit bundit i värdepappren. En börsnotering innebär också en transparens vad gäller bolagets räkenskaper, alltså hur ekonomin ser ut, sköts och underhålls. Detta ger samhället en möjlighet till kontroll och insyn så att allt står rätt till i de stora bolagen. En börsnotering gör också att bolagets varumärke blir mer känt och de blir en attraktivare arbetsgivare.

Inte bara investering och sparande

Som du säkert förstår handlar inte bara aktiemarknaden om att gemene man investerar pengar för avkastning. Aktiemarknaden är en viktig maskin som säkerställer landets ekonomi genom sin mångsidiga påverkan. Det kan därmed liknas vid ett nav som får hjulet att snurra och utan den skulle inget ekonomiskt flöde bildas. Den är en cirkel av pengar som sluts och som för Sverige framåt.

Sök

SEB

Populära inlägg

  • Börsras på grund av corona
  • Jämför och spara pengar
  • Hur kreditupplysningar fungerar
  • Nyfiken på aktier?
  • Riskkapital – Vad är det?

Kategorier

  • Börs och ekonomi
  • Ekonomiska tillväxten
  • Okategoriserade

Följ oss

  • Diigo
  • Medium
© Sensodetect 2022
Powered by WordPress • Themify WordPress Themes