Riskkapital – Vad är det?
För dig som inte är insatt kan det vara svårt att veta vad riskkapital är för något. I korthet så är det ett förenat begrepp för sådant kapital som används som investering av en verksamhets egna tillgångar. Ett riskkapital omfattas av investeringar hos noterade och onoterade verksamheter, men vanligtvis används begreppet i samband med investeringar i onoterade firmor.
Riskkapital kopplar ihop verksamheter som behöver kapital med investerare som är kapitalstarka och är villiga att riskera kapital. Det finns till och med avhandlingar om detta som till exempel David von Laskowski and Charlotta Bay som har lyft fram riskkapitalets betydelse för företag. Det finns olika typer av riskkapital som uppfyller varierande funktioner under en verksamhets olika utvecklingsfaser. Riskkapital kan användas för att starta ett företag, under tillväxtfasen och extra pengar för ett företag som vill vidga sina vyer inom nya marknader.
Söka riskkapital
Det gäller att se till att du är förberedd genom att ha en affärsplan som är genomtänkt och där det framgår varför en investering kommer bli lönsam. I affärsplanen ska det också tydligt visa hur du tänkt göra din verksamhet framgångsrik och vilka personer som kommer sköta den, samt vad de har att erbjuda din affärsidé. Sedan gäller det att hitta investerare som är redo att satsa kapital i ditt företag.
Värdering av din verksamhet
I samband med att du behöver investerare behöver du och riskkapitalisten komma fram till hur mycket kapital som verksamheten kräver och när investeringen ska ske. Det behövs även göras en värdering av ditt företag och vad investerarens insats kan tänkas vara värd. Ert samarbete kommer regleras genom ett så kallat aktieägaravtal och där står vilka villkor som gäller mellan er.
Inför värderingen i ett företag tas det också upp vad din verksamhet har för avtal och skulder sedan tidigare. En riskkapitalist kommer alltid göra en genomgång av alla de avtal som du har gjort i ditt företag innan det görs en investering. Du kommer förhoppningsvis få ditt kapital inom två till sex månader.
Allt hänger på hur mycket som ska investeras och hur enkelt det är att bedöma projektet. En värdering påverkas av många olika saker, som bland annat hur mycket som redan har investerats i ditt företag. Det kan vara exempelvis vilka utgifter och arbetstider företaget har, samt vad verksamheten förväntas vara värt när riskkapitalisten tänker sälja sin företagsandel.
För- och nackdelar
Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med riskkapital. En av fördelarna är att du faktiskt får resurser till din verksamhet och på så vis förbättrar förutsättningarna för att utvecklingen ska gå snabbare för företaget. Dessutom slipper du betala ränta på kapitalet, samt du kan få goda råd och tips av riskkapitalisterna som har kontakter och kompetenserna för att hjälpa din verksamhet att utvecklas.
En nackdel är att i och med att du har en utomstående riskkapitalist minskas ditt inflytande över din verksamhet. Investeraren vill oftast ha en tillväxt som är snabb och som i sin tur ger avkastning. Dessutom kommer du behöver göra en regelbunden och omfattande rapportering vad som händer och hur det går i ditt företag.